Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна иска Трибунала в Хага да задължи Русия да демонтира Кримския мост

04 октомври 2024, 10:31 часа • 456 прочитания

Украйна призова Арбитражния трибунал в Хага, който разглежда делото за нарушение от страна на Русия на Морската конвенция на ООН, да задължи Руската федерация да демонтира незаконно построения Кримски мост. Според Украйна само по този начин кораби от всички държави ще могат да използват Керченския проток както бе и в миналото преди Москва да издигне незаконното си съоръжение. 

"Русия незаконно построи този мост и сега трябва да го премахне, за да осигури преминаването през Керченския проток в съответствие с международното право. Русия трябва да направи това в съответствие с ангажиментите си по Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS) относно защитата на морската среда и подводното културно наследство." Това каза представителят на Украйна Оксана Золотарева по време на изслушванията в Трибунала, цитирана от "Укринформ".

"Молим Трибунала да каже на Русия: "Стига", заяви тя като добави, че това ще бъде в интересите на цялото човечество.

Още: Буря съсипа защитата на Кримския мост (СНИМКИ)

Освен това Золотарева призова да бъде задължена Русия да даде гаранции, че и в бъдеще няма да повтаря нарушенията си. Както и да проведе проучвания за въздействието от строителните си проекти върху морската среда в Керченския проток и да предприеме мерки за премахването на екологичните щети, причинени от тези проекти.

Още: Нидерландска компания отнесе солена глоба заради Кримския мост

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес