Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е тествала успешно първата си балистична ракета, разкри Зеленски (ВИДЕО)

27 август 2024, 15:49 часа • 1906 прочитания

Украйна е провела успешно изпитание на първата балистична ракета собствено производство, съобщи президентът Володимир Зеленски на 27 август.

„Може би е твърде рано да се говори за това, но искам да го споделя с вас“, обясни той на форума „Украйна 2024 - независимост“ в Киев. Зеленски поздрави украинската отбранителна промишленост за проекта, но не предостави никакви други подробности за оръжието.

Намеци

Ден по-рано министърът на отбраната Рустем Умеров заяви, че Украйна подготвя отговор на руските въздушни удари с оръжия собствено производство. „Това за пореден път доказва, че за победата са ни необходими способности за далечен обсег на действие и премахване на ограниченията за нанасяне на удари по военни обекти на противника. Украйна подготвя свой собствен отговор. Оръжия собствено производство", гласеше коментарът му.

Зеленски по-рано разкри, че Украйна е разработила ракета-дрон собствено производство - „Паляниця“. Той заяви, че тя вече е била използвана срещу Русия: Дори с името на новото си супер оръжие украинците жестоко се подиграха с руснаците: Ето защо.

Известният украински военен анализатор Олександър Коваленко коментира пред РБК, че украинската балистична ракета вероятно ще може да достигне до Москва:

Днес украинският лидер потвърди, че изтребителите F-16 са били използвани от военновъздушните сили, за да свалят ракети при последната масирана руска атака, която доведе до жертви, ранени и щети по енергийната инфраструктура: Болното същество Путин остава вярно на себе си: Зеленски за една от най-големите ракетни атаки за войната (ВИДЕА).

Киев получи редица ракети с голям обсег от партньорите си - американските ATACMS, британските Storm Shadow, френските SCALP и т.н. Потенциалното им въздействие е ограничено от западните лимити за удари дълбоко на руска територия. А Москва редовно използва балистични ракети като „Искандер-М“ или „Кинжал“ при нападения срещу украински градове и инфраструктура.

Още: За одобрение за ATACMS: Украйна ще представи списък с руски цели на САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес