Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е получила още две ПВО системи IRIS-T от Германия, чака и други оръжия

09 октомври 2024, 14:54 часа • 717 прочитания

Миналата седмица Украйна е получила още две системи за противовъздушна отбрана от Германия - IRIS-T SLM и IRIS-T SLS, заяви германският генерал-майор Кристиан Фройдинг в интервю за RND. Фройдинг оглавява специалния щаб за Украйна в Министерството на отбраната в Берлин.

Още: Кой в Берлин протестира срещу оръжията за Украйна

И още - чакат се бойни машини, танкове и снаряди

„Доставяме на високо ниво и ще поддържаме това високо ниво. Само миналата седмица доставихме две системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM и SLS. А до края на тази година ще доставим още две системи за ПВО, среден двуцифрен брой бойни машини на пехотата и бойни танкове, както и петцифрен или шестцифрен брой артилерийски боеприпаси. Това е наистина значимо“, подчерта той.

Още: Важната за Украйна среща в Рамщайн се отлага

Снимка: Getty Images

Според Фройдинг германското правителство остава единно в подкрепата си за Украйна. „Всяка стъпка в търсенето на мир трябва да бъде приветствана. Трудно е обаче да се оценят сериозно шансовете. Това се дължи на факта, че Русия диктува своите условия, признавайки анексираните територии, които не са приемливи нито за Украйна, нито за западните ѝ партньори“, подчерта генерал-майорът, цитиран от RND.

Що се отнася до IRIS-T, през септември говорителян на германското правителство Волфганг Бюхнер каза, че Германия ще прехвърли до края на 2024 г. четири системи за противовъздушна отбрана IRIS-T с различен обсег и 10 танка Leopard. В същото време се разбра, че Берлин е поръчал още 17 ПВО системи от този вид за Киев, по думи на канцлера Олаф Шолц.

България също закупува от Германия системи IRIS-T: Старт на замяната на ПВО: Германия ни дава отстъпка за IRIS-T заради гаубици за Украйна? (ВИДЕО, СНИМКИ).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес