Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е изнесла над 8 млн. тона зърно през пристанище Констанца от началото на 2023 г.

17 август 2023, 23:36 часа • 3620 прочитания

Украйна е изпратила 8,1 милиона тона зърно през румънското черноморско пристанище Констанца през първите седем месеца на тази година, като темпото се е забавило, след като Русия атакува украинската пристанищна инфраструктура.

Украинското зърно сега се изнася от пристанището Констанца, откъдето Румъния традиционно изнася своето зърно и откъдето Унгария и Сърбия също изнасят свое зърно.

Преди войната в Украйна от това пристанище са изнасяни 25 милиона тона за една година, но някои оператори казват, че сега този рекорд ще бъде надминат, тъй като е инвестирано много в увеличаване на капацитета.

ОЩЕ: Русия пак нанесе щети по украински складове за зърно на река Дунав (СНИМКИ и ВИДЕО)

По-рано през украинските пристанища на река Дунав минаваше около една четвърт от износа на зърно. Но след като Русия да се оттегли от Черноморското зърнено споразумение, те се превърнаха в основния изходен маршрут за зърно.

По-рано този месец румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну каза, че членката на ЕС и НАТО Румъния има за цел да удвои месечния транзитен капацитет на украинско зърно до Констанца до 4 милиона тона през следващите месеци.

ОЩЕ: Киев обяви временни коридори за търговските кораби, плаващи към/от пристанищата на Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес