Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинското разузнаване: Русия готви удар по АЕЦ "Запорожие", ще обвини Киев

27 май 2023, 08:31 часа • 5474 прочитания

Военното разузнаване на Украйна съобщи на 26 май, че руските окупационни сили в АЕЦ "Запорожие" подготвят мащабна провокация "през следващите няколко часа".

"За да се постигне това, ще бъде нанесен удар директно на територията на централата. След това ще бъде направено съобщение за катастрофално изпускане на радиоактивни вещества. Естествено, за инцидента ще бъде обвинена Украйна", се казва в изявлението.

По данни на военното разузнаване - руските сили умишлено са нарушили планираната ротация на персонала на постоянната мониторингова мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на 26 май, "за да прикрият възможно най-добре своите (планирани) действия".

Целта на тази провокация е да "провокира международната общност да проведе подробно разследване, по време на което да бъдат прекратени всички военни действия", което да позволи на руските сили да се прегрупират и да попречат на способността на Украйна да проведе успешна контраофанзива.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви на 6 май, че ситуацията в близост до централата "става все по-непредсказуема и потенциално опасна".

От март 2022 г. руските сили контролират най-голямата атомна електроцентрала в Европа, като я използват като военна база за извършване на атаки срещу контролираната от Украйна територия отвъд река Днепър.

В момента Запорожката атомна електроцентрала работи и само с една четвърт от обичайния си персонал, което поражда опасения относно поддръжката ѝ.

ОЩЕ: Запорожката АЕЦ е без външно захранване - кой е отговорен?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес