Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинското разузнаване: Жители на Крим редовно атакуват руски военни бази

01 август 2023, 17:58 часа • 11642 прочитания

Проукраински настроени жители на окупирания от руснаците полуостров Крим "системно" атакуват руски военни бази с коктейли "Молотов", което принуждава Русия да засили наблюдението си над района. Това съобщи на 1 август военното разузнаване на Украйна.

ОЩЕ: 11 опита за палеж на военни комисариати в Русия за денонощие (СНИМКИ и ВИДЕО)

Насилие, арести и уволнения

По данни на Главното разузнавателно управление (ГРУ) сблъсъците между проукраинското население и окупационните власти зачестяват. За да потисне несъгласието, Русия си поставя като мишени всички "подозрителни" фигури, които биха могли да бъдат замесени в подобни инциденти. Как? С масови арести и насилие, заяви разузнаването на Украйна в "Телеграм".

Съобщава се, че няколко граждани, които са отказали да приемат руски паспорти, "изчезват", а други са уволнени от работа, наложени са им глоби или загуба на имущество.

По данни на ГРУ - повечето от задържаните са кримски татари.

ОЩЕ: Биеш се за Русия, получаваш земя - ново обещание за живеещите в Крим (ВИДЕО)

Редовни удари по Крим

Крим е под руска окупация от 2014 г. насам, а кримските татари и проукраинските активисти, които останаха на полуострова, са подложени на редовни преследвания от страна на окупационните власти.

През последните седмици често се съобщава за саботажи и нападения на окупирания полуостров. ГРУ съобщи за унищожаването на складове за боеприпаси на 28 юли, но не потвърди участието си. ОЩЕ: Над 2200 евакуирани в Крим след мощни експлозии (ВИДЕО)

Украйна използва ракети, за да удари Чонгарския и Кримския мост.

На 25 юли министърът на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна ще продължи да атакува цели в окупирания от Русия Крим, за да намали бойния капацитет на Москва и да "помогне за спасяването на живота на украинците". Киев неведнъж е заявявал, че иска да си върне тази територия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес