Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските ВВС: Пилотите ни са готови да се обучават на западни изтребители във всяка страна

07 март 2023, 13:53 часа • 1380 прочитания

Най-добрите украински пилоти са подбрани и са готови да започнат обучение на изтребители във всяка страна, която е готова да ги приеме. Това заяви говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат.

Двама украински пилоти наскоро заминаха за САЩ за обучение, каза още той. Целта е да се види колко време ще им е необходимо, за да се научат да управляват различни самолети.

"Те (САЩ - бел.ред.) искат да разберат нивото на подготовка на украинските пилоти, тъй като философията на управление на съветската техника е малко по-различна от философията на управление на западната техника", каза Игнат по националната телевизия на 7 март.

Говорителят добави, че пътната карта за обучение на украински пилоти с модерни многоцелеви бойни самолети е съществувала преди пълномащабното нахлуване на Русия, а осъществяването ѝ включва не само обучение на квалифицирани пилоти, но и на военни инженери, както и подготовка на инфраструктура, която да може да побере самолетите.

Що се отнася до все още неприетото решение на западните партньори да доставят на Украйна изтребители, Игнат подчерта, че "глобалният" процес, включващ множество съюзници, ще отнеме време. Много страни изразиха нуждата от пълна координация между членките на НАТО по въпроса за пращането на бойни самолети за Киев, с които страната да се бори срещу продължаващата руска агресия.

"Но Украйна няма да остане без крила", каза Игнат. "Такава голяма, мощна държава с една от най-добрите армии в света не може да бъде без авиация".

Преди дни Словакия заяви, че обмисля да предостави на Украйна 10 от 11-те си самолета МиГ-29 съветско производство, но ще се чака общо решение на НАТО. Великобритания пък има план да достави изтребители на европейските си съюзници, за да могат те, на свой ред, да изпратят стари съветски бойни самолети в Украйна.

Други страни като Нидерландия и Швеция все още не са дали отговор на запитванията на Киев за доставка на бойни самолети. САЩ засега отказват - според президента Джо Байдън украинците сега не се нуждаят от американски изтребители.

ОЩЕ: Медведев за западни изтребители в Украйна: Това ще значи война с НАТО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес