Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските евреи отвърнаха на Путин: Зеленски е герой

17 юни 2023, 18:26 часа • 8098 прочитания

Володимир Зеленски е герой не само на еврейския народ, но и на цялата политическа украинска нация, от която са част и евреите. В съвременна Украйна няма неонацизъм, още повече на държавно ниво. Това се казва в изявление на Еврейската конфедерация на Украйна.

Поводът за острата реакция на еврейската общност е изявлението на издирвания от Международния наказателен съд в Хага руски диктатор Владимир Путин, който на икономическия форум в Санкт Петербург заяви, че Зеленски "не е евреин, а позор за нацията, защото прикрива неонацизма".

"Володимир Зеленски е лидер, който даде пример за мъжество на своя народ и целия свят. Той е герой не само на еврейския народ, но и на цялата политическа украинска нация, част от която са и евреите. Ние се гордеем с непоколебимата издържливост на нашия президент, който защитава демократичните ценности, свободата и миролюбивите права на Украйна и нашите граждани", се подчертава в изявлението на Еврейската конфедерация на Украйна.

Организацията е категорична, че в съвременна Украйна няма неоницизъм, още повече на държавно ниво.

"Впрочем, битовият антисемитизъм, който и без това е на едно от най-ниските нива в Европа, след 24 февруари 2022 г. на практика не се наблюдава. В своето неотдавнашно изследване Антидифамационната лига директно свърза това с авторитета на Володимир Зеленски, който ръководи цялата нация, включително и евреите, в борбата срещу руската агресия", се посочва в съобщението на Еврейската конфедерация на Украйна.

Организацията коментира и обвиненията срещу украинците за извършени престъпления по време на Холокоста.

"Напомняме, че Украйна е четвъртата в света страна по брой праведници на света (почетно звание, което Израел дава на неевреи, които са спасявали евреи по време на Холокоста – бел. БГНЕС) – 2691 души, по данни на Яд Вашем. По данни на украинските изследователи, праведниците украинци са над 15 хиляди. Те са спасили стотици хиляди евреи“, се казва в съобщението.

ОЩЕ: Африканският план за мир в Украйна: В Русия ИИ се побърка, "Лада" не пали, как да стане?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес