Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинският зам.-министър на енергетиката бе хванат с подкуп от половин милион долара (ВИДЕО и СНИМКИ)

12 август 2024, 12:21 часа • 1044 прочитания

В Киев е задържан заместник-министърът на енергетиката на Украйна с обвинение за подкуп в размер на половин милион долара. Мащабната корупционна схема е разкрита от Службата за сигурност на Украйна със съдействието на енергийния министър.

Използвайки своите служебни правомощия, срещу тази сума обвиняемият е обещал на ръководителите на държавните предприятия в Лвовско-Волинския въглищен басейн, намиращ се в Донбас, свободно да прехвърлят за използване скъпо минно оборудване от мините във фронтовата зона на безопасно място.

"Става дума за уникално и дефицитно оборудване от една от държавните въгледобивни компании, разположена в най-горещото направление на източния фронт – Покровското", се казва в изявлението.

По-рано представители на бранша са се обърнали към зам.-министъра с молба да получат разрешение за евакуация на оборудването от зоната на бойните действия, за да могат да го използват в мините в западния регион на Украйна, където обстановката е спокойна. 

Висшият служител обаче е поискал пари, за да придвижи нещата.

Снимка: принтскрийн/Телеграм

Сега той заедно с трима свои съучастници е задържан като четиримата могат да получат до 12 години затвор с конфискация на имуществото им.

В изявлението на службите за сигурност не беше упоменато името на задържания зам.-министър, но междувременно стана ясно, че на заседанието си днес, 12 август, кабинетът на министрите на Украйна е приел заповед за освобождаване на Александър Хейло от поста заместник-министър на енергетиката на Украйна. Предполага се, че именно той е задържаният държавен служител.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес