Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинският посланик разкри дали Ердоган е поставил условия за връщането на командирите от "Азовстал"

10 юли 2023, 12:37 часа • 2650 прочитания

Турция е заинтересована от операцията по освобождаването на командирите защитници на "Азовстал" в Мариупол, тъй като се стреми да укрепи позициите си на международната арена. Анкара не е поставяла никакви условия на Киев относно тяхното връщане на украинска земя. Това заяви украинският посланик в Турция Василий Боднар в ефира на "Радио Свобода".

„Всъщност никакви условия, за които да знам, не са били поставяни за връщането на нашите военнослужещи. (...) Ролята на Турция, разбира се, в този процес също е важна, тъй като рейтингът й се вдига. Нека не мислим, че това е само добър жест към Украйна. Но това е и втвърдяване на позицията на Турция по отношение на руската страна“, каза украинският дипломат.

ОЩЕ: Пак ни изпързаляха: Руските пропагандатори трети ден плачат заради освободените командири от "Азов" 

Боднар отбеляза още, че преговорите за освобождаването на украинските командири са се водили няколко месеца, като в процеса са участвали висококвалифицирани дипломати. Той допълни, че Володимир Зеленски активно е комуникирал с президента Ердоган не само по време на официалното посещение, но също така е провел няколко телефонни разговора и е установил контакти, където е било възможно.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес