Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинският омбудсман: Принуждават студенти от Донецк и Луганск да даряват кръв за руските окупатори

29 април 2022, 13:45 часа • 2626 прочитания

Окупационните власти във временно окупираните от руснаците територии на Донецка и Луганска област принуждават студентите от висшите учебни заведения масово да даряват кръв за ранените руски войници. Това обяви омбудсманът на Украйна за човешките права Людмила Денисова в публикация в профила си във Facebook.

Тя цитира 700 случая на насилствено даряване на кръв от страна на студенти от Донецския национален университет, Донецкия технически университет, Донбаската правна академия, Луганския медициндси университет и други учебни заведения.

„Действията на Русия нарушават чл. 11 от допълнителните протоколи към Женевската конвенция от 12 август 1949, свързани със защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти“, съобщава Денисова.

„Обръщам се към Комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека по време на руската военна инвазия в Украйна с призив да вземе предвид тези факти за нарушени човешки права“, добавя украинският омбудсман.

В друга публикация тя заявява, че руската армия разграбва музеите в Мариупол и изнася уникални експонати в Донецк. Окупаторите са откраднали повече от 2000 предмета от три музея в почти напълно превзетия от руснаците град.

Сред тези експонати са творбите на Архип Куинджи "Червен залез", "Есен" и "Елбрус", творбата на Иван Айвазовски "Близо до бреговете на Кавказ", старинни икони и повече от 200 медала от Музея на медальонното изкуство. Тя е сезирала Комисията на ООН заради нарушение на човешките права и в този случай.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес