Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински зам.-министър се гордее с новото газово споразумение с Русия

30 декември 2019, 16:02 часа • 1200 прочитания

Украйна и руският енергиен монополист "Газпром" официално подписаха споразумение, чрез което определят като инструмент за решаване на бъдещи газови спорове инвестиционния арбитраж. Това става ясно от публикация във Facebook на украинския зам.-правосъден министър Иван Лищина.

Според написаното, Русия се е съгласила да не притиска Украйна относно това да се откаже от практиката да не сключва споразумения за изплащане на компенсации към инвеститора при заведено арбитражно дело. Лищина казва, че споразумението е поверително и затова не разкрива много подробности, но уточнява, че "подписването на споразумението проправя пътя на Украйна да търси дългосрочни споразумения за транспортиране на газ между "Нафтогаз" и "Газпром".

"Газпром" подписа споразумение с Киев, според което срещу руската компания трябва да бъдат оттеглени антимонополните претенции в размер на 7,4 милиарда долара. Протоколът за газово сътрудничество, подписан от Русия и Украйна на 20 декември, предвиждаше, че Киев, в рамките на приятелско споразумение по антитръстовия спор, ще се откаже от всички претенции (те възлизат на около 7,4 милиарда долара), а "Газпром" ще изтегли делото от съда в Женева за нарушения от Украйна на задължения по защита на инвестициите, посочва БГНЕС.

Руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че на украинската страна са били изплатени присъдените от международния арбитраж в Стокхолм 2 милиарда и 900 милиона долара. Това беше условието страните да се откажат от всички останали взаимни съдебни претенции, за които няма окончателно съдебно решение, както и да подпишат споразумение с украинското правителство за изтегляне на антитръстови претенции.

Подробности за параметрите на споразумението можете да си припомните в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес