Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински самолет порази цел на руска територия, атакуван е руски военен кораб (ВИДЕО)*

09 юни 2024, 19:02 часа • 5066 прочитания

За пръв път украински военен самолет е поразил цел на руска територия, макар и да не е напълно ясно какво точно е използвано и дали става въпрос за западно оръжие. Това съобщи Sky News, позовавайки се на източник от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Става въпрос за удар в Белгородска област. Поразен е руски команден пост – директно попадение, но все още се прави оценка какви точно са нанесените щети.

На фона на тези данни, има видеа от успешен удар срещу руски оръжеен склад в Белгородска област:

Още: Друг план: Без 100 млрд. евро за Украйна от НАТО

Отделно, руската местна опозиционна медия "Пепел" публикува видеокадри, за които твърди, че показват в село Безимено, окръг Грайворон, Белгородска област дрон е успял да закачи украинското знаме на кула на мобилен оператор. Още два дрона пък са бомбардирали административна сграда и автомобил:

Няма спокойствие за Русия в Черно море

Новината идва на фона на данни, че на 8 юни в Азовско море е атакуван руски военен кораб. Не е напълно ясно какъв точно вид, но е при град Ейск, Краснодарски район: Нова нощна атака в Крим - взривове и догадки

Sky твърди, че става въпрос за десантен кораб клас "Ропуча" - и че операцията срещу него е успешно извършена с морски дронове. Ако има независимо потвърждение, това ще е седмият такъв руски военен кораб, потопен от началото на войната. Русия използва такива кораби като товарни плавателни съдове – да превозва муниции за армията си, след като фериботните линии за жп товари до Керч бяха сериозно повредени: Пет катера и два ферибота: Унищоженията край Кримския мост явно са още повече (ВИДЕО)

Възможно е обаче да става въпрос за удар срещу по-незначителен руски военен кораб - патрулен плавателен съд клас "Василий Биков". Сателитни снимки показват голямо петно гориво/петрол там, където се счита, че е извършена атаката.

Още: Оръжието на САЩ вече действа в Русия: HIMARS порази ПВО край Белгород (ВИДЕО)

* В крайна сметка говорителят на украинското командване "Юг" капитан Дмитро Плетенчук обяви, че не е имало успешна украинска атака срещу руски десантен кораб. Той уточни, че в Азовско море има три такива кораба (клас "Ропуча") пред украинския телемаратон.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес