Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински министър: С тези оръжия де факто сме член на НАТО, трябва да направим офанзива през пролетта

13 януари 2023, 17:05 часа • 3373 прочитания

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна "де факто" е станала член на НАТО, защото има "оръжие и разбиране как да го използва".

В интервю за BBC, публикувано на 13 януари, Резников изрази увереност, че Украйна ще получи танкове и изтребители, тъй като се подготвя за нови нападения от страна на Русия през пролетта. Заговори и за украинска офанзива тогава: "Пролетта е най-подходящият период за обновяване на движението за всички страни. Ние разбираме, че те ще бъдат готови и ние трябва да сме готови да започнем", каза той.

Министърът заяви, че "приблизително 500 или 600" руски войници биват убивани ежедневно в цялата страна, докато Украйна губи една десета от това. Тези данни обаче не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

Резников смята, че Русия може да се опитва да събере "сили, боеприпаси и оръжия" за настъпление от окупираните територии в южната и източната част на страната. ОЩЕ: Разузнаването на Украйна: Русия се опитва да сформира армия от 2 млн. войници

Според украинския министър руско придвижване от Беларус би било по-малко вероятно, тъй като би отнело много време, а Москва не разполага с ресурси за маневри на север от Украйна. ОЩЕ: Украински дипломат: Командването на ВСУ изтегли част от войските от фронтовата линия към Беларус

Резников заяви, че руските ракетни атаки по критична инфраструктура "намалиха запасите (на руските ракети - бел. ред.) без никакъв резултат", като повтори, че Москва "изчерпва ракетите си". В новогодишната нощ Русия изстреля множество ракети по Украйна, а през декември Владимир Путин заяви, че Москва ще продължи да нанася масирани удари по енергийната инфраструктура, които започнаха на 10 октомври.

Резников нарече ситуацията в Соледар "много трудна", но "под контрол", въпреки противоречивите съобщения от страна на Русия и наемническата групировка, която претендира за контрол над града - ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин. ОЩЕ: Украйна опроверга изявлението на руското военно министерство за превземането на Соледар

Олексий Резников заяви, че Пригожин, който е довереник на Путин, се интересува от икономическите ползи от превземането на града, в който се намират най-големите солни мини в Европа. "Те ще печелят пари от кръв", каза министърът. И добави още, че превземането на Соледар се е превърнало в основен фокус на Пригожин, тъй като шефът на наемниците е трябвало "да предостави някакво доказателство, за да обяви, че са по-добри от редовните въоръжени сили на Руската федерация".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес