Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински депутат тежко ранен след опит да бъде взривен

26 октомври 2017, 06:00 часа • 1434 прочитания

Взрив в центъра на украинската столица Киев отне човешки живот и рани тежко украинския депутат Игор Мосийчук, част от Радикалната партия на Украйна във Върховната Рада. Ранени са още трима души, а загиналият е бодигард на Мосийчук.

Експлозията е станала в центъра на украинската столица, пред студиото на телевизия "Еспресо", където Мосийчук е давал интервю. Взривно устройство, заложено близо до паркиран на улицата скутер, се е задействало, когато политикът е излизал от сградата, съобщава Агенция "Фокус".

По данни на украинското вътрешно министерство, телохранителят на Мосийчук е загинал по пътя за болницата, а други трима са ранени.

Състоянието на Мосийчук е тежко, но е без опасност за живота, съобщи лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко. Той е получил наранявания в корема и лицето и е претърпял операция. Сред пострадалите е политологът Виталий Бала, който също е в тежко състояние.

Според лидера на Радикалната партия на Украйна, опитът за убийство на украинския депутат е свързан с професионалната му дейност и политическите му убеждения. Очевидно е, че това е работа на вражеските тайни служби, се казва в изявление на Ляшко, публикувано във Facebook, в което намеква за руска следа в покушението.

МВР на Украйна квалифицира взрива като терористичен акт. Междувременно, Антон Герашченко - съветник на украинския вътрешен министър, оповести, че сред версиите, които се разглеждат за експлозията, са действия на руските спецслужби. "Една от версиите на следствието са действия на руските спецслужби в посока на дестабилизиране на общественополитическата ситуация", се казва в изявление на Герашченко, публикувано на страницата му във Facebook.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес