Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската опозиция се съгласи да преговаря с Янукович

13 декември 2013, 14:26 часа • 16939 прочитания

Основните опозиционни партии в Украйна, включително тази на световния шампион по бокс Виталий Кличко (на снимката), са се съгласили да участват в преговорите с президента на Украйна Виктор Янукович, предаде АФП, цитирана от „Фокус”.

Говорителят на Кличко Оксана Зиновиева каза, че всички три основни опозиционни партии ще се включат в преговорите.

По-рано днес експерти заявиха, че изтича времето за Янукович да вземе решение за бъдещата посока на политически колебливата нация, която е разделена между проевпейския запад и клонящия към Москва изток. Янукович може или да подпише споразумение с ЕС, което ще отвори пътя за нацията към евентуално присъединяване към Съюза, или да се присъедини към Митническия съюз, който Русия разглежда като бъдеща алтернатива на ЕС.

19 участници в масови акции в Киев са се потърсили медицинска помощ през последните дни, 11 от тях са хоспитализирани. Ведомството посочва, че сред основните причини за хоспитализирането преобладават изостряне на хронични заболявания и състояния, възникнали вследствие на злоупотреба с алкохол.

Междувременно президентът на Украйна Виктор Янукович предложи да обяви амнистия по отношение на задържаните участници в масовите протести. „Според мен, трябва да се обърне тази страница, да обявим амнистия”, е казал Янукович по време на среща с украински студенти.

Президентът е подчертал, че ще направи предложението по време на общонационалната кръгла маса „Обединена Украйна”.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес