Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската централна банка намали основната си лихва на 22%

27 юли 2023, 20:27 часа • 1118 прочитания

Националната банка на Украйна намали основния си лихвен процент за първи път от началото на предприетата от Русия инвазия, преди повече от 17 месеца, предаде ДПА. Украинската централна банка обяви, че намалява основният си лихвен процент от сегашните 25 процента на 22 процента. Новата ставка ще е в сила от утре, 28 юли.

Още: Украинският бизнес очаква растеж за първи път от началото на руската инвазия

Силното ограничаване на инфлацията и стабилната ситуация на валутния пазар позволиха тази стъпка, обясняват експертите на банката. От началото на годината годишната инфлация в Украйна се понижи от 26 процента до 12,8 процента през юни.

Прогнозата на банката за средния темп на покачване на потребителските цени през 2023 г. е ревизирана надолу – до 10,6 процента, докато по-рано се предвиждаха 14,8 процента. Перспективата за икономически растеж е повишена от 2 на сто до 2,9 на сто. През 2022 г. обаче украинското икономическото производство е спаднало с над 29 процента заради ефектите от войната.

Още: ООН оцени разходите за възстановяване на Украйна на 411 млрд. долара

От началото на годината Украйна е получила около 27 милиарда долара под формата на заеми и помощи от чужбина. В резултат на това валутните резерви на страната са се повишили до исторически максимум, еквивалент на над 39 милиарда долара в края на юни, съобщи още Националната банка на Украйна. В рамките на годината банката очаква още 42 милиарда долара под формата на чуждестранна валута, предаде БТА.

Още: Кристалина Георгиева е впечатлена от икономиката на Украйна: Всичко работи, дори по време на война!

Основният риск за икономиката остава войната. Евентуални руски атаки срещу енергийната инфраструктура или маршрутите за износ могат да попречат на икономическото развитие. Намалената или по-нередовна чуждестранна финансова помощ също фигурира като риск.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес