Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската армия с напредък в Харковска област, докато Русия търси доброволци в Курск

06 септември 2024, 08:11 часа • 6520 прочитания

Украинските защитници са възстановили позициите си в северната част на Харковска област и продължават операцията в Курска област. В същото време руските окупатори напредват в района на Херсон, както и в района на Часови Яр и югоизточно от Купянск. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на доклада на Института за изучаване на войната (ISW), публикуван на 6 септември.

Междувременно Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през вчерашния ден на фронта са се състояли 151 бойни сблъсъци. Също така военното командване информира, че най-горещата обстановка остава в Покровско направление, в същото време руските нашественици са активни и в Кураховско направление.

Освен това, според главнокомандващия на украинските въоръжени сили генерал Олександър Сирски, силите за отбрана са спрели настъплението на руската армия близо до Покровск. И през последните шест дни врагът не е напреднал в тази посока. ОЩЕ: Ген. Сирски: Операцията в Курска област върви добре, Русия не напредва към Покровск

Напредък за украинците в Харковска област

Силите за отбрана на Украйна наскоро възвърнаха позициите си в северната част на Харковска област. Геолокационни кадри, публикувани на 4 септември, показват, че украинските въоръжени сили са възвърнали загубени преди това позиции североизточно от Липци.

На 5 септември руските нашественици продължават да атакуват близо до Глибоки и до Вовчанск.

Харковското ОТУ на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че личният състав на руския 7-ми мотострелкови полк, който действа близо до Лукянци, изпитва липса на питейна вода и отказва да извършва някои неуточнени операции.

Русия търси доброволци за Курск

Украинските войски наскоро настъпиха в югоизточния район на Курск, а руските войски възстановиха ограничени позиции в северната й част.

На този фон руското правителство продължава да набира нови доброволчески части за териториална отбрана, за да отговори на операцията на въоръжените сили в района на Курск. ОЩЕ: Столтенберг: Украйна постигна много с офанзивата си в Курска област

Министерството на отбраната на Руската федерация и администрацията на Белгородска област вече официално обявиха създаването на доброволчески отряд "БАРС-Белгород", който ще се занимава със защита на инфраструктурни обекти, провеждане на мерки за борба с дронове, идентифициране на украински диверсионно-разузнавателни групи, евакуиране на цивилното население и „гарантиране на сигурността“ в региона.

Също така руските власти съобщиха, че в момента личният състав на "БАРС-Белгород" преминава обучение.

По-рано говорителят на Харковската групировка на Въоръжените сили на Украйна полковник Виталий Саранцев отбеляза, че руските власти формират доброволчески отряд „БАРС-Брянск“ за отбрана и в Брянска област. ОЩЕ: Русия "изби" цялата украинска армия в Курска област - Путин защо не се хвали, че Курск пак е руски?

Ситуацията в Херсонска област

Руските нашественици наскоро напреднаха в посока Херсон. Геолокационни кадри от 4 септември показват, че руските войски са заели позиции в източната част на остров Козулийски в делтата на река Днепър. На 5 септември говорителят на въоръжените сили на Украйна капитан трети ранг Дмитро Плетенчук съобщи, че руската армия складира неопределен брой системи за противовъздушна отбрана в окупирания Крим за защита на Керченския мост от украински дронове и ракетни удари. ОЩЕ: Украйна ще ни нападне, НАТО им помага: Страхът на руския губернатор на Херсон (ОБЗОР – ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес