Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинска порнозвезда събира пари за протези на войници с ампутирани крайници (ВИДЕО)

25 март 2024, 12:50 часа • 3027 прочитания

Юлия Сенюк е по-известна с псевдонима си Джоузефин Джаксън - порнографските ѝ изяви са събрали над 200 милиона гледания. Сега тя използва този си статут на знаменитост, за да набира средства за украински войници, загубили крайници във войната, подпалена от Русия.

"Събират пари за дронове, а не за протези"

"Порноактриса реабилитира военни. Уау!", заяви самата Сенюк пред Politico. "Искахме да привлечем вниманието към проблема с рехабилитацията след наранявания. Защото много хора събират средства за дронове, но забравят за протезите. Мисля, че успях да привлека вниманието, защото повече хора започнаха да събират дарения за протезиране".

Още: Взривове в Киев след заплаха от балистични ракети, поразена е Южна Украйна (ВИДЕО и СНИМКИ)

29-годишен жител на Лвов в Западна Украйна стана посланик на "Рехабилитация Титанови" - медийна инициатива на киевска клиника, която се занимава с рехабилитацията на повече от 30 украински военни с ампутирани крайници.

Сенюк участва в две фотосесии с украински военни с ампутирани крайници, чиято цел е да привлече вниманието към липсата на финансиране за протезиране - основна нужда за хиляди украинци, които са загубили крайниците си по време на руската инвазия.

Държавата настоява, че сама може да се справи

Киев умишлено не разкрива колко души се нуждаят от протези, заяви пред украинските медии Оксана Жолнович, която е министър на социалната политика. Тя обаче настоя, че правителството е в състояние да покрие тези нужди.

Още: Руският кораб "Иван Хурс" не може да избяга от украинските ракети - пак е поразен

Тази година за помощ за рехабилитация са отпуснати повече от 4,5 млрд. гривни (111 млн. евро) и няма нужда да се събират пари за тези, които се нуждаят от протези, казва Елена Кулчицка, съветник на Жолнович.

Въпреки това - според фондация "Протез" - около 59 000 украинци се нуждаят от протези за крайници. По данни на украинския Център за рехабилитация - всяка от тях може да струва от 46 000 до 90 000 долара. В рехабилитацията на военни и цивилни с ампутирани крайници участват десетки украински клиники и различни инициативи. Повечето от тях разчитат на правителствени програми и дарения, но парите не са достатъчни.

Сенюк поема инициативата

Затова, когато през февруари приятелят на Сенюк ѝ предлага идеята да използва известността си, за да повдигне темата за протезния център в Киев, тя се съгласява. Поканили я да плува в басейна и участвала в кокетна фотосесия с ветераните. Разбира се, напълно облечена.

Още: Подготвя ли Путин операция срещу НАТО? Представящи се за бивши руски агенти предупреждават

"В началото не знаех как да говоря с тях. Но после просто реших да се държа нормално и да не фокусирам излишно внимание върху изгубените крайници. Просто дойдох, снимахме се", казва Сенюк, цитирана от Politico.

"В никакъв случай не съм професионален специалист по рехабилитация, просто идвам и разговарям с тях, разсейвам ги, разказвам анекдоти за професията си. Това е толкова интересно за тях", добавя тя. "Те сияят след моите посещения, както ми казаха".

Снимка: Instagram.com/TYTANOVI Rehabilitation

Критики

Сенюк е атакувана в социалните мрежи от консерватори заради "неморалността на професията ѝ" и "опитите да прави пиар на гърба на войниците". В Украйна е забранено да се прави порнография, поради което Сенюк работи в чужбина.

Още: Тревога на фронта за Украйна: Часов Яр и на запад от Авдеевка – оценки (ВИДЕО)

Антон Иванчев, който е загубил двете си ръце и крака в битката за Бахмут, участва във фотосесията и защитава актрисата.

"Благодарение на медийната си персона Юлия помогна да се привлече вниманието към проблемите на тежко ранените хора. Тя организира дарителска кампания. За съжаление, държавните програми не могат да осигурят добри протези", заявява Иванчев пред Politico.

"Що се отнася до съдържанието, което тя произвежда, не ме интересува. Това е медиен продукт, вие можете да изберете дали да го консумирате. Юлия е украинка и патриот", смята той.

Още: 17 кораба по-малко: Какво остана от Руския черноморски флот (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес