Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинска медия: ПВО е свалила хиперзвукова ракета "Кинжал" над Киев (СНИМКИ)

05 май 2023, 13:35 часа • 6261 прочитания

Въоръжените сили на Украйна успешно са прехванали руска хиперзвукова ракета Kh-47 "Кинжал" в небето над Киев. Това съобщи украинската медия Defense Express, позовавайки се на снимка на ракетата, получена от източници. 

Малко по-късно говорителят на украинските Военновъздушни сили Юрий Игнат отрече ПВО да е неутрализирала хиперзвукова ракета.

Киевската градска военна администрация съобщи за нападение над Киев тази нощ - 4 срещу 5 май, като отбеляза, че освен дроновете камикадзе "Шахед", в атаката са били включени и ракети - "вероятно от балистичен тип".

Съдейки по снимката, която са получили, от Defense Express съобщават, че на стадиона в столицата са паднали отломки, но без бойна единица. На един от кадрите се вижда носовият обтекател, който е наподобява максимално на използвания в ракетата Kh-47 "Кинжал".

Ракетата Kh-22 има различна носова част. Също така обтекателят на свалената ракета, заснет на снимката, се различава от този на балистичната ракета "Искандер", който е "по-дебел", анализират от специализираното военно издание.

Отломката показва, че е претърпяла "прободна рана", което ни позволява да преценим дебелината на материала, който е необходим, за да издържи на високата температура по време на ускорението до хиперзвукова скорост, пишат още те. А също така показва, че прехващането е било доста ефективно с унищожаването на бойната единица още във въздуха. Мощната експлозия, чута от жителите на Киев в нощта на 4 май, е свързана именно с това.

"Що се отнася до съобщението, че балистичната цел е била унищожена, факт е, че "Кинжал" е хиперзвукова само във фантазиите на рашистите", коментират от Defense Express. Защото, въпреки че се ускорява до хиперзвукова скорост благодарение на ускорителя, ракетата не може да поддържа такава скорост постоянно. Още в крайната зона, т.е. по време на атаката, тя навлиза в целта по балистична траектория и е далеч от хиперзвукова скорост, макар и с висока такава.

Украйна вече официално получи средства, които могат да се борят с балистични цели - системите Patriot, и е очевидно, че успешно ги използва.

ОЩЕ: Историята на ПВО системата Patriot: В Украйна тя се изправя пред най-трудния си тест

В същото време руснаците влагат астрономически средства в разработването на хиперзвукови оръжия като "Кинжал" и "Циркон", като заявяват, че те могат да преодолеят съществуващите средства за противоракетна отбрана на Украйна. Само че според Defense Express тези ракети се прехващат от разработената през 90-те години система Patriot PAC-3.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес