Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинците свалиха руски самолет А-50 и бомбардировач Ил-22 над Азовско море?

15 януари 2024, 00:01 часа • 21205 прочитания

Тази вечер около 21:00 часа украинските военни са свалили един руски самолет А-50 (използван за далечно радиолокационно проследяване), както и са поразили бомбардировач Ил-22М11 над Азовско море.

Това съобщават украинските медии, позовавайки се на съобщение на заместник-председателя на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване към Върховната рада Юрий Мисягин, както и на аудиозапис от радиопрехващане на руския пилот на Ил-22, който моли за линейка и пожарна докато се опитва да кацне в руския пристанищен град Анапа. 

Самолетът "Бериев" А-50 е бил свален веднага след като е застъпил на дежурство в района над село Кириловка, Запорожка област на Украйна, на брега на Азовско море. Той е изчезнал от радарите и е спрял да отговаря на съобщенията, а малко по-късно пилот на самолет Су-30 от руските ВВС информира за запалване и катастрофа на неидентифициран самолет, съобщи РБК-Украйна.

Информацията потвърждава и радио Hromadske, позовавайки се на източник от Главното разузнавателно управление на Украйна.

Самолетът се използва за разузнавателни цели и е считан за едно от руските предимства на бойното поле – защото има радари с много голям обхват: 650 километра, когато става въпрос за въздушни обекти и 300 километра, когато говорим за наземни обекти. С тези радарни възможности, самолетът може да засича и много ниско летящи обекти, които иначе не биха били открити от наземни радари. "Бериев А-50" може да координира до 10 изтребителя за мисии "въздух-въздух" и "въздух-земя".

Иначе вече има и подигравки специално за свалянето на А-50 - Русия си има нова подводница:

ОЩЕ: Руска реалност: 3 инцидента с руски самолети само за 6 часа и срутване на нечистотии върху студенти в елитен руски ВУЗ (ВИДЕА)

Колкото до бомбардировача Ил-22, след като е бил ударен той е успял да кацне в Анапа и е поискал помощ.

Засега няма официално потвърждение на информацията от ВВС на Украйна и от руското военно министерство.

ОЩЕ: Половината ракети "Кинжал" от сутрешната атака срещу Украйна не са поразили целите си: Справка

Агенция УНИАН добавя, че според информация на украинските Южни сили за отбрана Руската федерация има на въоръжение само 3 броя А-50 и 6 броя А-50У като цената е 330 милиона долара за един такъв самолет.

Ако е вярно, това ще е черен ден за Русия

Руският телеграм канал "Рибар", следящ отблизо войната, също публикува информацията като отбелязва, че ако тя се потвърди, "това ще бъде още един черен ден за руските ВКС (Въздушно-космическите сили на Руската федерация) и ПВО". И причината за това, както пояснява каналът, е на първо място, че Русия съвсем няма "толкова много А-50", а специалистите за тях са рядкост, и на второ място, защото това означава, че руските сили "не са прехванали, не са могли, не са видели, не са предотвратили" случилото се.

"Рибар" задава и следните въпроси около този инцидент, за които, както пише, отговор от руското командване няма и няма: 

  • Защо радиоефирът на пилотите на ударения Ил-22 е бил отворен за всеки желаещ да го чуе?
  • Защо украинските сили практически мигновено научават информацията за всякакви жертви и щети на руските въоръжени сили?

За финал руският военен канал завършва с горещата надежда все пак информацията за сваления А-50 да се окаже фейк.

Руски оправдания

Руските телеграм канали търсят истерично оправдание поне на неудобния въпрос защо радиоефирът на Ил-22 е станал публично достояние. Така например, каналът "Осведомитель" пише, че това е станало, защото самолетът е кацал аварийно на най-близкото гражданско летище в Краснодарския край, което не е било оборудвано "със затворена комуникация с руските въздушно-космически сили".

ОЩЕ: Беларуски партизани удариха един от най-важните руски самолети (СНИМКА)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес