Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинци откриха кампания за "отмъщение", за час събраха $485 000 за дронове

10 октомври 2022, 15:47 часа • 6179 прочитания

Серхий Притула – комедиант, политик и доброволец, и активистът Серхий Стерненко организираха кампания на „отмъщението“ в деня, в който Русия изстреля над 80 ракети по десетки градове в цяла Украйна. Те откриха сметка за дарения с цел закупуване на камикадзе дронове RAM II украинско производство, които да дарят на армията.

Стерненко заяви, че за един час след началото на кампанията са успели да съберат над 20 милиона украински гривни – или около 485 хиляди щатски долара. Той обяви, че лично е дарил 50 хил. гривни.

Към 15:30 ч. справка в платформата на кампанията показва, че са събрани вече над 28,7 млн. гривни – тоест повече от 778 хиляди долара.

"Украйна се изправя и отвръща на удара", написа Притула. "Помогнете ни да победим руските терористи и да ги прогоним от нашата страна!".

Припомняме, че той и фондацията му събраха 600 милиона гривни (около 20 млн. евро) само за три дни този юни с помощта на украинските граждани. С тях бяха купени три дрона „Байрактар“ за армията на Украйна.

Днес, на 10 октомври, Русия изстреля най-малко 83 ракети към градове в цяла Украйна. Половината от тях бяха неутрализирани от украинската противовъздушна отбрана, но останалите доведоха до смъртта на поне 10 души. В столицата Киев загинаха петима, десетки бяха ранени и откарани в болница. 

Руски удари имаше още по Запорожие, Днипро, Харков, Лвов, Житомир, Тернопил и други.

ОЩЕ: Молдова: Три руски крилати ракети нарушиха въздушното ни пространство

 

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес