Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учителите във Франция на протест заради хаотичните ковид-мерки

13 януари 2022, 12:46 часа • 2164 прочитания

Учителите във Франция излязоха на протест, защото според тях правителството не е успяло да приеме съгласувана политика за управление на кризата с COVID-19 в учебните заведения и да защити по подходящ начин учениците и работещите в системата от заразяване.

Учителите, родителите и училищните ръководства се сблъскват с трудности, след като изисквания за тестване бяха променени два пъти.

"Стигнахме до такова ниво на отчаяние, умора и гняв, че нямахме друг изход, освен да организираме стачка, за да изпратим твърдо послание на правителството", каза Елизабет Ален-Морено, национален секретар на Учителския синдикат - Национален съюз на автономните синдикати (SE-UNSA).

"Изтощението и раздразнението на цялата образователна общност достигнаха безпрецедентно ниво. Министърът и правителството носят цялата отговорност за тази хаотична ситуация", се казва в общо изявление на протестиращите профсъюзи.

Правителството отмени по-ранната си политика за бързо затваряне на класовете с положителни случаи на коронавируси и сега държи да има присъствени занятия, доколкото е възможно.

"Знам, че е трудно, но стачката не решава проблемите. Човек не стачкува срещу вирус", каза министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер, пише БГНЕС.

Данните показват, че инфекциите в училищата рязко нараснаха, а Франция постави рекорди с близо 370 000 нови случаи дневно.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес