Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учения на НАТО в Балтийско море, как отговори Русия

07 юни 2022, 10:08 часа • 7222 прочитания

Пет американски военни кораби провеждат учения в акваторията на Балтийско море. Сред тях са универсалният десантен кораб от ВМС на САЩ USS Kearsarge. На борда му са разположени подразделения на 22-ри експедиционен батальон на морската пехота, десантният транспорт-док USS Gunston Hall , ракетните разрушители USS Gravely и USS Porter, а така също и корабът от 6-ти флот на САЩ USS Mount Whitney.

Американските кораби участват в започналите на 5 юни военно-морски учения BALTOPS-2022. В тях са включени 45 бойни кораби, 7 хил. военнослужещи и 75 самолети и вертолети от 14 страни-членки на НАТО, а така също и на Финландия и Швеция, които подадоха заявления за членство в Алианса. 

Ученията ще продължат до 16 юни и на различните си етапи ще се провеждат в централната и южната части на Балтийско море, включително и в близост до бреговете на Швеция, Латвия, Полша и Германия. 

Междувременно в Адриатическо море близо до Балканите продължава патрулирането на американската ударна група начело с атомния авионосец USS Harry Truman, която на 14 декември влезе в Средиземно море.  На борда да USS Harry Truman има около 90 палубни самолета и вертолета, в това число четири ексадрили от 48 изтребителя - бомбардировачи F/A-18. По данни на Пентагона присъствието на групата в Средиземно море, която е там вече пет месеца ще продължи до август. 

На фона на ученията на НАТО малки десантни кораби на въздушна възглавница "Евгений Кочешков" и "Мордовия" от Балтийския флот на Русия отработиха артилерийски стрелби по наводни и въздушни цели. 

Стрелбите са се изпълнявали от 30 мм-ви автоматични установки от комплекса АК-630. Ученията са имали планов характер, съобщиха от пресцентъра на руския флот, предаде Интерфакс.

Корабите "Мордовия" и "Евгений Кочешков" са най-големите в света десантни кораби на въздушна възглавница, твърдят от руския флот.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес