Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Пушачите са сред най-слабо ваксинираната срещу COVID група

03 септември 2021, 09:48 часа • 1912 прочитания

Вреден навик може да се окаже ключът към антиваксърските настроения срещу препаратите за Covid-19, смятат руски учени. Става въпрос за пушачите, които, според изследвания в Русия, са сред хората с най-малко получени дози от ваксината.

Според здравните власти при заразяване с COVID-19 при пушачите съществува по-висок риск от тежко протичане на заболяването, тъй като тютюнопушенето се отразява негативно на белодробната функция и на тялото му е по-трудно да се бори с коронавируса. Някои пушачи обаче смятат, че лошият им навик не само не вреди, а напротив, почти предпазва от коронавирус, отбелязва д-р Артър Гараганов, клиничен психолог и доктор по психология.

„Напоследък в социалните мрежи се разпространява теорията, че пушенето предпазва от коронавирус“, обясни психологът.

Той вижда причината в чисто психологически фактори: за един упорит пушач е трудно да признае, че от дълго време вреди на собственото си здраве.

Такива хора, като правило, рязко негативно възприемат всяка информация, която не е в съгласие с тяхното мнение, особено тази, която смятат за „официална“, обяснява Гараганов пред радио "Спутник".

Затова специалистът посъветва роднините и приятелите на пушачи, да се опитат да променят мнението им.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес