Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тъкмо излезе от затвора - пак е обвинен в корупция: Нов арест за подкуп в руската армия

28 октомври 2024, 13:04 часа • 597 прочитания

Следственият комитет на Русия е започнал наказателно дело срещу бившия ръководител на комуникационния отдел на армията - генерал-майор Александър Оглоблин. Той е обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери при изпълнение на държавна поръчка в областта на отбраната.

Още: Нов метод: С измама с пари руското военно министерство осигурява войници

Разследващите смятат, че в периода 2016-2021 г. Оглоблин е получил подкуп в размер на повече от 10 млн. рубли (над 100 000 долара) от представители на „Пермски телефонен завод Телта“ за „осигуряване на общо покровителство при изпълнението на многомилионна държавна отбранителна поръчка за доставка на комуникационни устройства за нуждите на руското министерство на отбраната“. Оглоблин вече е бил арестуван.

Предишни провинения

Това не е първият подобен случай, свързан с името на генерал-майора. През февруари 2022 г. той е осъден на 4,5 години затвор за присвояване на 1,6 млрд. рубли, отпуснати за закупуване на телекомуникационно оборудване за армията.

Още: Руските командири се държат като зверове с руските войници: Пример след пример (ВИДЕО)

През 2024 г. е освободен от колонията, след като свидетелства срещу генерал Шамарин, който според следователите е получил подкуп от генералния директор и главния счетоводител на "Телта" в размер на 36 млн. рубли, пише опозиционният канал ASTRA.

Кръгът около бившия министър на отбраната Сергей Шойгу стана обект на обвинения и арести заради корупция през последните месеци, като най-яркият пример е Тимур Иванов: Нови обвинения за Тимур Иванов - бившата дясна ръка на Сергей Шойгу.

Припомнете си още в този материал: Чистка на екипа на Шойгу и мистериозна смърт: Разчистват ли се свидетели? (СНИМКИ).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес