Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Твърд Brexit - за какво се готви Великобритания

04 септември 2019, 08:30 часа • 6638 прочитания

Великобритания е изправена пред "значителни предизвикателства", ако остане без споразумение с Брюксел на 31 октомври. Публикуван официален анализ на потенциалното въздействие от твърд Brexit в Sunday Times миналия месец предрича мрачна картина. Ето какво се твърди, че може да се случи - и това, което началникът на правителствената служба Майкъл Гоув казва, че се опитва да направи, за да бъде сигурно, че това никога няма да стане.

Правителствени усилия

Преди предишния срок от 29 март за Brexit, британското правителство създаде "Операция Yellowhammer", за да се подготви за сътресения в 12 области, като доставки на храна и вода, здравеопазване и транспорт.

Според плана всеки отдел има оперативен център - някои от тях работят 24 часа на ден. И въпреки това Гоув призна, че правителството е способно да направи само толкова и че бизнесът и обикновените британци трябва да поемат своята роля.

Бизнес планиране

Докладът за Yellowhammer установи, че компаниите са почти неподготвени за излизане без споразумение - въпреки проучването на Bank of England през март, когато около 80% прецениха, че са готови.

Конфедерацията на британската индустрия (CBI), основната асоциация на работодателите, заяви, че много търговски дружества вече са по-малко подготвени за хаотичен развод, предупреждавайки, че пестенето ще бъде по-трудно заради предстоящата Коледа.

По отношение на услугите са постигнати някои споразумения за предотвратяване на дупка и от двете страни. "Подписахме споразумения за приемственост с държави, покриващи 90 милиарда британски лири в търговско отношение", каза Гоув.

Жизнени доставки

Много от лекарствените фирми вече са натрупали запаси и са променили пътищата за доставка, за да намалят прекъсванията, според CBI. Но около 28% от консумираната във Великобритания храна идва от ЕС, а големите супермаркети предупреждават за възможни смущения.

Yellowhammer предупреждава, че могат да бъдат засегнати доставките на чиста питейна вода, от които зависят "стотици хиляди хора".

"Всеки ще има храната, от която се нуждае", увери Гоув.

Граждански права

Ключов елемент от проекта на споразумението за Brexit с ЕС е защитата на правата на 3,5 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, и над един милион британци в блока. Много държави от ЕС така или иначе предприеха мерки, за да защитят правата на британците, като повече от 800 000 европейци вече са получили някаква форма на нов "установен статут" във Великобритания.

Без сделка британските граждани, пътуващи до ЕС, ще бъдат ограничени до 90-дневен престой и подлежат на по-строги паспортни проверки.

Гоув каза, че Великобритания ще настоява страните от ЕС да постигнат съгласие за дългосрочно решение, включително за всички британски граждани, живеещи в ЕС.

Самолети и влакове

ЕС се съгласи да разреши полети без условия от Обединеното кралство до другите 27 държави-членки, но само до март 2020 година.

Високоскоростната железопътна връзка през 50-километровия  тунел между Великобритания и Франция ще бъде отворена три месеца. Публикуваната оценка предупреждава за вероятни закъснения на пътници на гара "Евростар" в Лондон и терминала "Евротунел" на южното крайбрежие на Англия, както и на летищата.

Но Гоув обяви 14 допълнителни пътнически споразумения, които е постигнал със страни извън ЕС, включително Канада и САЩ.

Търговия и мита

Великобритания планира да премахне митата за повечето вносни стоки, запазвайки намалена ставка за някои селскостопански продукти, за да защити фермерите. ЕС ще третира Великобритания като "трета страна" и ще налага мита, които са средно ниски - около 1,5%, но по-големи в определени сектори: за автомобилите ставката е 10%.

Гоув каза, че твърдият Brexit ще остави Великобритания да се съсредоточи върху постигането на свои собствени споразумения с глобални сили, нещо, което не може да направи според съществуващото споразумение.

Северна Ирландия

Великобритания няма да наложи непосредствени митнически проверки на границата с Ирландия, за да избегне повишаване на напрежението в Северна Ирландия. Но анализът на правителството сочи, че е това е "неустойчиво" и твърдата граница ще се върне.

Гоув подчерта, че излизане без сделка ще маркира само начало на преговори с Брюксел, насочени към по-плавно развързване на четири десетилетия връзки.

"Напускане без сделка не означава, че разговорите с нашите европейски партньори приключват напълно. Всички искаме дискусии как можем да достигнем нови договорености по търговски и други въпроси", обясни Гоув.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес