Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турският външен министър се закани на Австрия

16 декември 2016, 14:14 часа • 2633 прочитания

Ще предприемем действия срещу Австрия на всички възможни нива и по всички въпроси. Така турският външен министър Мевлют Чавушоглу отговори на австрийския си колега Себастиян Курц, след като Курц поиска замразяване на преговорите за влизане на Турция в ЕС.

Чавушоглу отправи заканата си в интервю за австрийското радио O1, но не уточни конкретно какви ще са мерките, които ще вземе Анкара. Припомняме, че Чавушоглу е човекът, нарекъл Австрия „столица на расизма“.

На миналия вчера (15 декември) Европейски съвет, Курц повтори тезата си, че ЕС не може да се прави сякаш нищо в Турция не се е случило, визирайки опита за преврат от 15 юли тази година. Припомняме, че в Турция бяха хвърлени в затвора над 36 000 души заради предполагаеми връзки с превратаджиите.

Напрежението между Австрия и Турция тлее отдавна, предвид факта, че Виена беше една от първите европейски столици, които поискаха план Б, ако Турция не спази споразумението за реадмисия на бежанци. В отговор турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му има и план Б, и план В, ако не види готовност от ЕС да махне визите за турски граждани.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес