Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турският парламент е готов да гласува членството на Финландия в НАТО, но не и на Швеция

17 март 2023, 17:30 часа • 1091 прочитания

Турският президент Реджеп Ердоган обяви готовността на турския парламент да проведе вот за ратификацията на членството на Финландия в НАТО. Според него Анкара вече е видяла конкретни стъпки, направени от Хелзинки, за да се изпълнят поставените изисквания за вдигане на ветото по отношение на влизането в Алианса.

Що се отнася до Швеция, Ердоган каза, че страната не е изпълнила поетите ангажименти спрямо Турция и затова парламентът в Анкара няма да гласува по кандидатурата на Стокхолм за НАТО „засега“.

Влизането на скандинавските държави в Алианса трябва да бъде одобрено от всички 30 негови членове. Процесът обаче бе блокиран от Турция и Унгария – само техните парламенти не са се задействали.

В петък финландският президент Саули Нинистьо пристигна в Анкара по този повод, съобщи AFP.

Разговорите за членството на двете страни бяха прекъснати през януари след протест на Анкара срещу изгарянето на Корана в Стокхолм от страна на датския екстремист Расмус Палудан. През март преговорите бяха възобновени. Още преди седмици обаче президентът Реджеп Ердоган посочи, че ще одобри за членство в НАТО само Финландия.

Миналата година Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към трансатлантическия отбранителен пакт след нахлуването на Русия в Украйна, но се сблъскаха с неочаквани възражения от страна на Турция. Анкара твърди, че Стокхолм е укривал хора, които турските власти смятат за членове на терористични групировки. Става въпрос за членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Швеция дори внесе нов законопроект за борба с тероризма - с надеждата да убеди Турция да вдигне ветото. Наскоро Стокхолм заяви, че най-вероятно Хелзинки ще се отдели от Швеция и Финландия ще влезе първа в НАТО.

ОЩЕ: Швеция: Голяма е вероятността Финландия да влезе в НАТО първа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес