Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски министри подкрепиха Йозил в оттеглянето му от германския национален отбор

23 юли 2018, 10:00 часа • 3054 прочитания

Турски министри аплодираха решението на гурманския футблист от турски произход Месут Йозил да напусне националния отбор заради расизъм.

Йозил, който е роден в Германия в турско семейство, е подложен на критики след като позира за снимка с турския президент Реджеп Ердоган през май. Кадърът предизвика въпроси относно лоялността на футболиста към германския отбор преди световното в Русия, предаде БГНЕС.

След седмици мълчание в неделя Йозил каза, че повече няма да играе за Германия на международни мачове „докато имам това чувство на расизъм и неуважение".

Футболистът на "Арсенал" беше критикуван от ръководството на Германската футболна федерация (DFB) за снимката и беше обвинен от някои среди в Германия за неуспеха на отбора в Русия.

"Поздравявам Месут Йозил, който, като напусна националния отбор, отбеляза най-красивия гол срещу вируса на фашизма", написа в Туитър министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл.

Турският министър на спорта Мехмет Касапоглу, като Гюл, пусна в социалните мрежи снимката на усмихнатия Йозил с Ердоган, и добави: "Искрено подкрепяме почтената позиция, която нашият брат Месут Йозил е заел".

Йозил заяви също така, че е бил несправедливо обвиняван в Германия за отпадането на отбора от световното първенство.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес