Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турската лира достигна годишно дъно

21 юли 2022, 16:38 часа • 13265 прочитания

Турската лира достигна днес най-ниската си стойност за годината, след като централната банка отново отказа да повиши лихвените проценти, за да се пребори с нарастващата инфлация и да подкрепи проблемната валута.

Доларът струваше 17,67 лири, когато централната банка обяви, че запазва основния си лихвен процент на 14%.

Централната банка не е повишавала основния лихвен процент, откакто през декември завърши изключително противоречив кръг от съкращения.

Намаляването на лихвите постави началото на икономическа криза, която понижи жизнения стандарт на хората и усложни шансовете на президента Реджеп Тайип Ердоган на парламентарните избори през следващата година, съобщава АFP, цитирана от БГНЕС.

Турският лидер открай време е противник на високите лихвени проценти и уволнява директорите на централната банка, които ги повишават, за да овладеят инфлацията. Ердоган смята, че високите лихвени проценти водят до повишаване на цените - обратното на общоприетите икономически виждания.

Официалният годишен темп на нарастване на потребителските цени в Турция достигна 78,6 % и е на път да продължи да чупи рекордите, поставени за последно в края на 90-те години на миналия век.

Независими оценки на турски икономисти показват, че реалната стойност може да бъде значително по-висока. Но екипът на Ердоган твърди, че инфлацията ще започне да намалява в началото на следващата година.

Централната банка обвини за инфлацията нарастващите разходи за храна и енергия, предизвикани от противопоставянето на Русия със Запада заради нахлуването ѝ в Украйна.

По-високите цени в Турция "не са подкрепени от фундаментални икономически фактори", се казва в изявление на централната банка.

Миналата седмица рейтинговата агенция Fitch Ratings предупреди, "че икономическата политика на Турция е все по-интервенционистка и непредсказуема".

Те "не само не успяха да привлекат приток на свеж капитал за финансиране на дефицита по текущата сметка и облекчаване на натиска върху платежния баланс, но биха могли и да подкопаят доверието, създавайки рискове за стабилността на депозитите или външното финансиране", предупреди Fitch.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес