Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция се хвали с бронетранспортьорите си в Украйна (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 07:30 часа • 2656 прочитания

Турските бронетранспортьори Kirpi, които са на въоръжение в украинската армия, се представят добре в руско-украинската война, твърди анализ на вестник Sabah. Той обаче не споменава дали има турски бронетранспортьора, които са ударени и изгорени там, както и колко.

Кадри, показващи как произведеният в Турция бронетранспортьор, който беше подложен на пет поредни атаки с дронове, но продължи да се движи до последно сякаш нищо не се е случило, предизвикаха голям отзвук в социалните мрежи.

Kirpi всъщност се е доказал отдавна и машината се изнася в различни страни. Още: Рязък спад на помощта от боеприпаси за Украйна - сигнал от Великобритания

Кадрите, на които Kirpi издържа пет атаки една след друга, са наистина впечатляващи. Както отбелязват експертите, в този случай силата на корпуса и шасито играят важна роля.

Заслужава да се отбележи коментарът на експерт в областта на отбранителната индустрия: „В някои кадри може да изглежда, че дроновете не са улучили целта, но в този случай говорим за високата маневреност на Kirpi.“

Бронетранспортьорите получиха висока оценка в уебсайтове, посветени на отбранителната индустрия.

Оръжейната индустрия в Турция

След мироопазващата операция в Кипър беше наложено масивно оръжейно ембарго на Турция и това стимулира развитието на местната отбранителна индустрия. Още: В Турция вече чертаят сценариите за Трета световна война

Когато Tурция започна да напредва срещу Кюрдската работническа партия, ембаргото отново беше на дневен ред. Тя не можа да използва придобити от чужбина дронове срещу ПКК.

Благодарение на правителството на САЩ, което не продаде на Анкара безпилотни летателни апарати, не даде и F-35, за чието създаване Турция допринесе, а освен това вече беше предплатила предназначените за нея изтребители, тя започва да развива свое производство. Още: "Гърмят на метри от цевта": Украйна се оплаква от лоши боеприпаси от Запада

Дроновете Bayraktar сега се изнасят в много страни. А прототипът на боен самолет TF-X, който ще бъде произведен от TUSAŞ, отсега се счита за "най-добрият изтребител в Европа" (турски, а не западни оценки).

Корабът Anadolu, произведен в Турция, принадлежи към класа на универсалните десантни кораби, но в същото време има редица характеристики, присъщи на самолетоносачите, се казва още в материала на Sabah.

Когато вторият турски самолетоносач Trakya бъде пуснат на вода, Tурция ще може да извършва операции на хиляди мили разстояние, ако е необходимо.

Революционните постижения на местната отбранителна индустрия не само освобождават Турция от външна зависимост, но я правят и една от най-силните военни сили в региона. 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес