Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция предупреди Франция да прекрати подкрепата за кюрдските милиции

25 декември 2018, 17:20 часа • 5112 прочитания

Турция предупреди Франция да не защитава подкрепяните от САЩ кюрдски милиции в Сирия и заяви, че военната мощ на Анкара е достатъчна, за да победят „Ислямска държава“ след оттеглянето на американските войски, предава AFP, цитирани от "Фокус". 

Решението на Вашингтон да изтегли всичките две хиляди военни от Сирия внесе смут сред повечето съюзници, включително Франция, но бе приветствано с одобрение от Турция, припомня агенцията.

Анкара вярва, че нейните сили, подкрепящи сирийските опозиционни бойци, сега ще имат по-добра възможност да се съсредоточат върху кюрдски бойци от подкрепяните от САЩ Отряди за народна самоотбрана (YPG), които Турция разглежда като клон на забранената в Турция и призната за терористична организация в много страни по света Кюрдска работническа партия (PKK).

"Ако Франция остане, за да допринесе за бъдещето на Сирия, страхотно, но ако те правят това, за да защитят (кюрдските милиции), това няма да донесе никаква полза на никого", каза министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу според всекидневника „Хюриет“.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес