Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция, Полша и Румъния искат разширение на американския ракетен щит в Европа

10 юни 2016, 09:25 часа • 1523 прочитания

Външните министри на Турция, Полша и Румъния се обявяват за разширение на системите за противоракетна отбрана (ПРО) на трите страни. Това заяви първият турски дипломат Мевлют Чавушоглу на пресконференцията след политически и военни консултации между министрите на трите страни във Варшава, предаде БГНЕС.

„НАТО има балистични ракети (бел. ред. - зенитно-ракетни комплеки Patriot) и в Турция. Те са разположени в трите страни с отбранителна цел. Ние стигнахме до становището, че противоракетните системи трябва да бъдат разширени така, че да осигуряат защитата и на трите страни и тяхното население“, заяви Чавушоглу. Според него, сериозна опасност за сигурността и стабилността в региона представлява „агресивната позиция на Русия“.

Първият обект на американските системи за ПРО в Източна Европа заработи в южната част на Румъния. След това аналогичен обект се появи на територията на Полша. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия ще бъде принудена да реагира на тези действия. По неговите думи, в установките за ПРО в Румъния могат да бъдат разполагани ударни комплекси.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес