Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция отхвърли доклада на Европейския парламент

19 май 2021, 22:30 часа • 1914 прочитания

Европейският парламент призовава Турция да признае арменския геноцид в Османската империя, което би проправило пътя за помирение на двата народа. Това се посочва в доклада на ЕП за Турция, който беше одобрен от депутатите на пленарната сесия в Брюксел, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Депутатите още веднъж призовават Турция да признае арменския геноцид, което би проправило пътя за истинско помирение между турския и арменския народ", се казва в изявлението.

Анкара отхвърли доклада на Европейския парламент за Турция и заяви, че все още счита членството в ЕС като стратегическа цел, се посочва в изявление, издадено от турското външно министерство.

"Този едностранен и в никакъв случай обективен доклад, приет по времето, когато се полагат усилия за съживяване на отношенията между Турция и ЕС въз основа на перспективите за членство на Турция в ЕС, е неприемлив. Ние отхвърляме този пристрастен текст, който не само съдържа неверни изявления за правата на човека, демокрацията, върховенството на закона, държавната ни система и политическите партии, но също така счита ефективната външна политика на Турция като заплаха “, се казва в изявлението на турското външно министерство.

Турското външно министерство добави, че Анкара счита за "стратегическа целта си да бъде член на ЕС, което ще бъде от полза за цяла Европа". "Турция решително ще продължи усилията си в съответствие с тази цел", се подчертава в изявлението. "Като страна кандидатка Турция очаква Европейският парламент да положи конструктивни усилия за подобряване на отношенията с Турция и да улесни процеса на интеграция на Турция в ЕС по-скоро, отколкото да се превърне в платформа за безпочвени и слепи обвинения срещу Турция".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес