Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция нападна ЕП, защото парламентът поиска спиране на преговорите за членство в ЕС

14 март 2019, 06:45 часа • 1466 прочитания

Управляващата партия в Турция определи вота на Европейския парламент (ЕП) за спиране на разговорите за членство на югоизточната ни съседка като "безсмислен, невалиден и дискредитиран", предаде БГНЕС.

Припомняме, че вчера (13 март) ЕП прие резолюция, според която Турция продължава да не защитава човешките права и в държавата се концентрира твърде много власт в ръцете на президента - в случая Реджеп Ердоган. В доклада си по въпроса, холандската депутатка Кати Пири написа, че Ердоган е започнал гонения срещу политическите си противници и е подкопал независимостта на съдебната система по пътя към авторитарно управление.

Заради нарушаване на човешките права и липса на върховенство на закона в Турция, Европейския съюз трябва официално да спре преговорите, решиха депутатите с мнозинство от 370 гласа "за", 109 "против" и 143 въздържали се. Този вот обаче не е правно обвързващ.

В отговор външното министерство на Турция каза, че Европейският парламент трябва да заема конструктивна позиция и да допринася за процеса по присъединяване на Турция към ЕС.

Въпреки че формално не са замразени, преговорите между Брюксел и Анкара за присъединяването на Турция към ЕС зациклиха преди повече от две години. Приетата от ЕП позиция идва два дни преди разговорите между главният дипломат на ЕС Федерика Могерини и турския външен министър Мевлют Чавушоглу за обсъждане на присъединителния процес.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес