Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция е решена да върне Русия в зърнената сделка, за да спаси света от глад

31 октомври 2022, 15:35 часа • 2629 прочитания

Въпреки колебливостта на Русия, Турция е решена да продължи усилията си за сделката за износ на зърно в Черно море. Това каза Реджеп Ердоган, след като Москва спря участието си в инициативата.

Договорката за отварянето на износа от Украйна беше постигната в края на юли, а гаранти по договора между Киев и Москва бяха ООН и Турция. През уикенда обаче Русия заяви, че има подозрения, че атака по кримското пристанище може да е дошла от кораб по програмата за превоз на зърно. Според сключеното споразумение всеки кораб, влизащ или излизащ от зоната, се проверява от съвместни екипи. Още по темата четете в материала Русия пак си показа грозното лице: Готова е да замени украинското зърно с руско

Въпреки това, по данни на Ройтерс на 31 октомври 12 кораба, натоварени със зърно, са напуснали украинските пристанища. Те пренасят 354,5 хил. тона зърнени храни.

Турският президент заяви, че чрез споразумението е било направено много за облекчаването на глобалната продоволствена криза. Той посочи, че поведението на Москва е колебливо, защото не е получила ползи от него, но "ние ще продължим решително с усилията да служим на човечеството".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес