Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция е готова да изпрати още помощ на Гърция за борбата с пожарите

24 юли 2023, 17:25 часа • 1600 прочитания

Анкара е информирала гръцките власти, че е готова да предостави допълнителна помощ в борбата с пожарите, които бушуват в Гърция от няколко дни, заяви генералният консул на Турция на остров Родос, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Мицотакис: Гърция е във война с пожарите

Два турски противопожарни самолета и един хеликоптер, заедно с екипаж от девет души, пристигнаха в Атина на 22 юли, за да помогнат в усилията за потушаване на горските пожари в Гърция.

"Те (турският екипаж) в момента продължават операциите за борба с пожарите на остров Родос. Ние получихме информация от нашите пилоти. Заради екстремните метеорологични условия с високи температури и силни ветрове, които пречат на усилията за овладяване на огъня, е обявено извънредно положение на целия остров", заяви консулът Салим Кърджалъали за в. "Миллиет".

"Турция официално е заявила своята готовност да помогне на съседната страна, когато има нужда от допълнителна помощ", добави той.

Гръцкото министерство за климатичните промени и гражданската защита заяви, че това е "най-голямата евакуация заради горски пожар в страната", а Кърджалъали посочи, че всички турски граждани на острова са евакуирани.

Отбелязвайки, че усилията по евакуацията оказват съществен натиск върху летището на остров Родос, Кърджалъали добави, че Турция е отворила всички свои летища за кацане на самолети, които евакуират хора от Гърция.

Също така турските морски компании, които извършват редовни курсове между остров Родос и Мармарис и Фетхие в Южна Турция, са добавили допълнителни курсове към Турция.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес