Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръс: Предпочитам намаляване на данъците пред енергийни помощи

09 август 2022, 14:45 часа • 3874 прочитания

Предпочитам намаляване на данъците с цел растеж на икономиката вместо предоставяне на директна подкрепа на домакинствата, изправени пред безпрецедентно повишаване на сметките за енергия, заяви Лиз Тръс, фаворитката в надпреварата за мястото на Борис Джонсън като министър-председател на Великобритания, предава Ройтерс.

Благотворителни организации, бизнес групи и политици призоваха Тръс и нейния съперник, бившия финансов министър Риши Сунак, да посочат как ще помогнат на британците да се справят с прогнозираното 82% увеличение на цените на енергията през октомври.

Сунак, който като министър на финансите през май определи пакет от 15 млрд. паунда за подпомагане на домакинствата, които се борят с нарастващите сметки за енергия, обеща по-пряка подкрепа, докато Тръс заяви, че предпочита намаляване на данъците пред подаяния.

Запитана многократно защо изключва предоставянето на директна подкрепа за домакинствата, Тръс заяви пред репортери: "Не вярвам хората да бъдат облагани с най-високите данъци от 70 години насам, а след това да им бъдат връщани собствените им пари."

"Няма да пиша бюджета предварително. Ще видим каква ще е ситуацията през есента, но се ангажирам да осигуря подкрепа за хората", каза Лиз Тръс.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес