Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трюдо: Путин допусна сериозна грешка, той ще изгуби тази войната, която сам започна

10 март 2022, 21:45 часа • 4944 прочитания

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви днес във Варшава, че руският президент Владимир Путин е допуснал сериозна грешка, като е атакувал Украйна, съобщиха световните агенции.

"Владимир Путин допусна сериозна грешка и ще изгуби тази война, която започна, заради куража, твърдостта и вдъхновението на тези смели украинци, но също и заради единството и твърдостта на съюзническите страни", заяви Трюдо на обща пресконференция с президента на Полша Анджей Дуда, предаде БТА. "Съюзниците няма да позволят и не могат да позволят на Путин да спечели, след като е пренебрегнал международните правила, след като е взел на прицел цивилни и е нахлул в съседна страна", подчерта Трюдо.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

"Ние ще направим всичко, за да се уверим, че Путин ще се изправи пред сериозните последици заради изборите, които е направил и заради всички лоши избори, които би могъл да направи в идните дни и седмици", каза Трюдо. Според него Владимир Путин е разчитал на факта, че "демокрациите имат трудности понякога да се разберат, но се е сблъскал вместо това с единство и с твърдостта на нашия икономически отговор, който е показал как демокрациите могат и трябва да защитават принципите, върху които те са основани".

"Полша и Канада бяха сред страните, които настояваха най-силно да се действа", подчерта Трюдо. От своя страна полският президент Дуда се обяви за "многопосочни и поразяващи" санкции, целящи да нанесат удар от една страна на руската икономика, а от друга на Владимир Путин и на неговия антураж. Той изрази надежда, че тези хора ще отговарят за военните си престъпления пред Международния съд в Хага.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес