Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трудности с трафика на най-голямото летище в Германия по празниците

18 декември 2019, 12:17 часа • 1051 прочитания

Остарялото оборудване в пунктовете за сигурност на летището във Франкфурт на Майн доведе до образуването на дълги опашки в навечерието на Коледните и Новогодишните празници – тенденция, която по всяка вероятност ще продължи и през следващите дни, отбелязва изданието Der Stern.

„Правим всичко, което можем. Опашките обаче не може да бъдат избегнати", заяви директорът на най-натовареното летище в Германия Щефан Шулте.

Проблемът се изостря поради затрудненията във взаимодействието между полицията и частните фирми за осигуряване на безопасността на пътуване, както и поради липса на квалифициран персонал, предава агенция Фокус.

Според изданието двата остарели терминала на летище Франкфурт, най-голямото в страната, вече не са в състояние да се справят с 70-те милиона пътници годишно. Най-слабата точка са пунктовете за проверки на пътниците и багажа, които са оборудвани със остаряла техника.

Ново оборудване вече се използва на летището в Мюнхен, но все още не е получило одобрението на компетентните органи за въвеждането му в експлоатация във Франкфурт. Настояванията на местните органи са за преминаване през съответните тестове. Мудността на органите беше критикувана от ръководството на летището във Франкфурт, чийто основен клиент – авиокомпания „Луфтханза“ - отдавна започна процес на постепенно преместване на дейността си в Мюнхен. Според представители на превозвача е недопустимо хората на най-голямото летище в Германия, заради опашките, да изпускат полетите си, а също и да отделят повече време за контрол на сигурността, отколкото за самия полет.

Друга причина за проблемите е трудното взаимодействие между различните участници в процеса на въздушен транспорт, пише изданието: авиокомпаниите информират летището за броя на пътниците, летището предава тези данни в полицията, която изчислява необходимия брой персонал за контрол и го адресира до частни компании. Според полицията често исканията им не са изпълнени поради липса на достатъчно служители. От своя страна, представители на фирмите за авиационна сигурност отбелязват, че полицията често им предоставя неактуализирани данни.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес