Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Триумфалната арка в Париж ще бъде затворена за туристи заради вандали

02 декември 2018, 09:56 часа • 3715 прочитания

Един от емблематичните символи на френската столица - Триумфалната арка - ще бъде временно затворен за туристи поради щетите, причинени по време на безредиците в събота. Това бе съобщено в Twitter от председателя на Центъра за национални паметници Филип Белавал.

"Триумфалната арка утре ще остане затворена за обществеността. Центърът ще започне работа, за да отвори колкото се може по-скоро този паметник за нацията ", пише той. Белавал също публикува и снимка, на която се вижда как вандалите са изрисували с червена боя лицето на един от бюстовете, предаде БГНЕС.

Освен това, според снимките, излъчени от Бе-еф-ем, участниците в безредиците са унищожили няколко статуи в помещенията на този исторически паметник, както са разбили и музея, намиращ се вътре в арката. Вандалите са разбили мултимедийния екран и са унищожили макета, разказващ историята на изграждането на монумента. По стените на арката, те са оставили множество надписи с боя.

Както по-рано съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер, до 21:00 часа местно време, органите на реда са успели напълно да прочистят района около Триумфалната арка и вътрешните й помещения от вандалите. Според министъра те са осквернили и сградата на Пантеона, където са положени тленните останки на видни френски деятели от края на XVIII век, както и сградата на кметството на Париж.

Според последните данни най-малко 110 души са били ранени при сблъсъците с полицията в Париж, около 20 от тях са полицейски служители. Броят на задържаните достигна 270 души.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес