Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима в реанимация след реваксинация в Германия

08 септември 2021, 10:10 часа • 11799 прочитания

Няколко дни след реваксинация с бустерна доза срещу коронавируса в дом за възрастни хора в Оберхаузен-Холтен (Северен Рейн-Вестфалия в Германия) е имало  сериозни проблеми с няколко възрастни граждани, информират германски медии.

Първоначално се съобщаваше за един починал, но тази информация бе опровергана, според WDR1. Състоянието на пациентите е стабилизирано. 

В същото време се уточнява, че около 10% от 90 реваксинирани пациенти в града имат сериозни здравословни проблеми - предимно сърдечно-съдови неразположения, дихателни и неврологични нарушения.

Дали има пряка връзка между реваксинацията и тези случаи, предстои да се разследва. Здравните органи в Германия са информирани за инцидента и предстои проверка на случаите. Лекари отправят предупреждения да се изчака с поставянето на третите дози от ваксините.

Ваксинацията срещу коронавирус започна в Германия в края на декември. Първи бяха ваксинирани възрастните граждани, лекари и социални работници. Към днешна дата 54,8 милиона германци (65,9% от населението) са получили поне една доза ваксина, а около 51,1 милиона души (61,4%) са напълно ваксинирани. Използваните в Германия ваксини са на Pfizer/BioNTech, американските компании Moderna и Johnson & Johnson, както и британско-шведската компания AstraZeneca.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес