Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима души са обвинени за убийството на Дафне Каруана Галиция

06 декември 2017, 08:08 часа • 1568 прочитания

След като в понеделник, 4 декември, бяха арестувани общо 10 души за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, трима от тях получиха обвинения, предаде БГНЕС.

Според вестник Times of Malta, арестите на предполагаемите участници в престъплението са направени с помощта на ФБР и Европол.

Дафне Каруана Галиция беше взривена в автомобила си на 16 октомври. Убийството ѝ предизвика широк обществен и политически отзвук не само в Малта.

Седмица след убийството, няколко хиляди души демонстрираха в памет на убитата журналистка в малтийския град Слима. Тогава участниците в акцията призоваха местните власти да проведат подробно разследване на убийството, а някои от протестиращите поискаха оставките на началника на националната полиция и на генералния прокурор.

Малтийските власти поканиха в разследването и ФБР, Скотланд ярд и холандски криминалисти. Правителството отдели милион евро като награда за информация, която може да помогне на разследването. Събирането на средства за изплащане на възнаграждението започнаха обществени активисти. Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж обяви награда за подобна информация.

Галиция, която се занимаваше с разследваща журналистика и проучваше Панамските досиета, многократно е писала за незаконната търговия с либийски петрол през Малта, където напоследък бяха убити няколко души, свързани, според нея, с този бизнес.

Следствието предполага, че смъртта ѝ може да е свързана с разследвания на контрабанда на гориво от Либия за Европа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес