Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима души починаха след заразяване със салмонела в Дания, подозират хранителна добавка

15 април 2021, 23:15 часа • 1215 прочитания

Трима души са загинали в резултат на възникнало огнище на салмонела, съобщиха датските здравни власти, при което са се разболели най-малко 33-ма души. Според датската здравна агенция SSI деветнадесет души са лекувани в болница. Заразените са на възраст между 2 и 92 години, уточнява БГНЕС.

Всички засегнати са консумирали капсули от хранителна добавка за отслабване. Властите откриха следи от салмонела в продуктите в домовете на пациентите. Билковите продукти на тази компания обикновено се използват като слабително средство. Луизе Мюлер от датския Statens Serum Institut заяви, че за първи път агенцията открива, че растителната добавка е причинила огнище на салмонела.

Бактериите на салмонелата обикновено се откриват в сурово или недопечено месо, яйца или други хранителни продукти. Инфекцията може да причини треска, диария, болки в стомаха, повръщане и в някои случаи смърт. Говорителят на фирмата-производител Хакон Магели заяви пред Би Би Си, че не е потвърдена ясна връзка между трите смъртни случая и продуктите на компанията.

Въпреки това, като предпазна мярка, той заяви: „В момента решихме да изтеглим всички продукти поради огнището в Дания, а също и за шведския, норвежкия и финландския пазар“. Тези добавки са на датския пазар от 35 години и никога не са имали случаи на салмонела. "Не знаем причината за огнището, но сега започнахме пълен преглед на процеса от доставката на суровини до производството на крайния продукт," каза Магели.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес