Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три години затвор условно за "полуголо" нападение срещу чешкия президент (ВИДЕО)

15 януари 2018, 08:15 часа • 942 прочитания

Украинска активистка на движението "Фемен", която се хвърли в петък (12 януари) върху чешкия президент Милош Земан получи условна присъда и беше екстрадирана от страната, информира БГНЕС.

Съд в Прага осъди Ангелина Диаш на три месеца затвор условно и екстрадиране от страната. Според първите обвинения тя можеше да получи до три години затвор за нападението.

Изпитателният срок за украинката е една година, съобщи адвокатката ѝ.

Докато гласуваше на президентските избори в Прага, Земан беше атакуван от гола до кръста украинска демонстрантка от движението "Фемен", която му отправи обидни думи на английски - че е сервилен към руския президент Владимир Путин, и се опита да го блъсне по гърба.

Според експерти тази случка може да увеличи подкрепата за Земан, защото в социалните мрежи са появиха много текстове, които му съчувстват. Заглавия в пресата като "Нападение срещу Земан" и "Скандален инцидент" бяха на първите страници на съботните вестници в Чехия.

Земан отдавна е известен като евроскептик и отявлен популист, с което си прилича доста с политици като Виктор Орбан и някои полски лидери, които са в конфликт с Брюксел заради задължителните мигрантски квоти и други правила, които според тях нарушават националния им суверенитет.

Земан е яростно антимюсюлмански настроен и веднъж нарече мигрантската криза от 2015 година "организирано нашествие" в Европа и заяви, че е "невъзможно мюсюлманите да се интегрират".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес