Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са водещите търговски партньори на България от ЕС

04 юни 2024, 13:52 часа • 2628 прочитания

Обемът на търговията със стоки между страните от ЕС през 2023 г. е влязъл на 4,13 трлн. евро, което представлява спад с 2,4% спрямо 2022 г. Това сочат публикуванаите днес най-нови данни на европейската статистическа агенция Евростат.

По-специално, по време на пандемият износът спадна драстично между февруари и април 2020 г. преди да се възстанови през следващите месеци и да достигне връх през август 2022 г. От септември 2022 г. нататък износът на стоки в рамките на ЕС започна постепенно да намалява, оставайки на 337 млрд. евро през декември 2023 г.

ОЩЕ: Българският внос и износ на стоки към ЕС и трети страни се свива през първите два месеца

През 2023 г. Германия беше класирана като основен търговски партньор за износ в рамките на ЕС.

Графика: Евростат

Германия е била основен търговски партньор на повечето страни членки на ЕС през миналата година по отношение на износа на стоки. Най-голямата икономика в Европа е била водещ експортен партньор на България, следвана от Румъния и Италия, сочат данните на Евростат.

ОЩЕ: Това са водещите търговски партньори на най-голямата икономика в Европа

За повечето страни от ЕС, техните 3 най-големи партньори за износ в рамките на ЕС представляват над 50% от общия дял на износа на стоки.

Трите държави от ЕС, най-често класирани като Топ 3 партньори за износ в рамките на ЕС, са Германия (25 пъти), следвана от Италия (10 пъти) и Франция (9 пъти).

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес