Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тони Блеър: Само нов референдум може да разреши кризата за Brexit

10 септември 2019, 16:45 часа • 3977 прочитания

Само втори референдум за членството на Великобритания в ЕС, а не предсрочни парламентарни избори, може да реши кризата около Brexit, заяви бившият британски премиер Тони Блеър.

Британският парламент в понеделник отхвърли предложението на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори.

Джонсън, който първоначално заяви, че не желае изборите, първия път внесе предложение за провеждането им, след като парламентът, противно на призивите му, промени дневния ред за спешно разглеждане на законопроект, целящ да предотврати излизането от ЕС на 31 октомври без споразумение.

"По принцип е неправилно да се свързват парламентарни избори с въпроса за Brexit. Ако Великобритания проведе избори през периода на Brexit, тогава темите и въпросите, които трябва да бъдат споделени, ще бъдат смесени. Борис Джонсън мисли по този начин:

" Ако започна да търся избори по време на Брекзит, ще кажа на хората, че те или ще получат излизане от ЕС без сделка, или (лидерът на лейбъристите) Джереми Корбин (като следващ министър-председател).

В крайна сметка може да се окажете в много странна ситуация", заяви Блеър, изказвайки се в Лондонския кралски колеж във вторник.

Според него "за това (решаване на спора за Брекзит) е необходим референдум … изборите се провеждат за решаването на по-широки въпроси".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес