Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тини Кокс е новият председател на ПАСЕ

24 януари 2022, 22:30 часа • 1876 прочитания

Нидерландецът и член на Обединената европейска левица Тини Кокс беше избран за председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, предаде пресслужбата на Асамблеята. Той поема поста от белгиеца Рик Демс (АЛДЕ) и става 34-ят председател на ПАСЕ след 1949 г. и третият нидерландец, който ще заема тази длъжност.

Кокс получи абсолютно мнозинство от гласовете и спечели още на първи тур със 160 гласа "за" и 80 "против" срещу другият кандидат - украинката Мария Мезенцева. Според процедурните правила на Асамблеята председателят й има едногодишен мандат и може да бъде преизбиран за втори.

Във встъпителното си слово новоизбраният председател призова Асамблеята да реализира дневния ред, който е заложен миналата година в нейната резолюция за стратегическите приоритети на Съвета на Европа.

"Тази организация трябва да остане стълб на демократичната сигурност, гарант на правата на човека и върховенството на закона, както и платформа за ефективен мултилатерализъм в Европа, и да защитава и потвърждава нашата собствена идентичност като независим форум за всеобхватен и инклузивен политически диалог и сътрудничество", каза Кокс, предава БТА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес