Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Times: Нови британски санкции може да засегнат активи на руски енергийни компании

31 януари 2022, 10:37 часа • 1922 прочитания

Правителството на Великобритания ще представи днес нов пакет санкции срещу Русия, които може да засегнат активите на руските енергийни компании, съобщи вестник „The Times“.

Според източници на изданието от кабинета, рестрикциите предвиждат замразяване на активи и забрана за влизане на територията на страната, като ще се разпростират върху физически и юридически лица от „стратегическо значение“ за властите в Русия.

В неделя външният министър на Великобритания Елизабет Тръс заяви в интервю за телевизия Sky News, че властите в страната ще внесат изменения в действащото законодателство, за да имат възможност да разширят санкционния списък.

„В момента можем да въвеждаме санкции единствено срещу тези, които са пряко въвлечени в дейността по дестабилизирането на Украйна. Смятаме да разшири списъка, така че всяка компания, представляваща интерес за Кремъл и руския режим, да може да попадне под ударите на санкциите“, каза тя.

Тръс отказа да разкрие конкретни подробности относно бъдещите рестрикции, като единствено подчерта, че „нищо не е изключено“ по повод възможни мерки срещу собствеността на големи руски бизнесмени, които живеят в Лондон. Тя подчерта, че в случай на руско нахлуване в Украйна Германия е готова да се откаже от газопровода „Северен поток-2“.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес